Wednesday, September 25, 2013

Butterfly


How butterfly protect themselves from enemy?

Every night i have to monitor Hayden with his revisions. Then yesterday was his science topic on how animal protect themselves from enemies.

I was so sleepy and in the end of the reading, i randomly ask (because i saw butterfly pic in the book), how butterfly protect themselves from enemy? And he answered "butterfly has an eye-look-like spots that make enemy thinks its big eye of huge animals.

Me : Ye meh?
Hayden : Ya bah mama.
Me: OOOoo...ok. (but i still tidak puas hati with the answer bah)

the i google kan..


HERE the answer

butul juga oo...
http://www.zoomschool.com/subjects/butterfly/allabout/Defense.shtml


hahaha apa la punya chigu ganti ni..






Friday, September 20, 2013

I feel bad

I was 'lecturing'  one of our staff and i feel bad when it end.

Me : Kenapa bah kau ni tiap-tiap bulan ada saja kau tida datang? Tingu kau punya attendance, cuti  pun habis, sampai satu minggu gaji kau kena tolak. Sayang bai tu duit tu.

Staff : Saya ada hal bah di kampung.

Me : Bagus kau save itu duit yang kau tidak datang hantar pi kampung. Apa juga hal kau di kampung sampai satu minggu tidak datang bulan-bulan?

Staff : Adalah..

Me : Nanti kalau kau suda kawin, habis lah kau nanti, banyak mau pakai duit tau.  (because i heard his bakal FIL  ask them to get married before year end)

Staff : Susah bah saya ni, terpaksa bulan2 mau balik kampung.

Me : Kenapa?

Staff : Susah bah saya mau cakap.

Me : Kalau kau tidak kasi tau, macam mana saya mau faham kau. Kalau tempat lain lama suda kau kena goreng sotong ni.

Staff : Saya tolong bapa saya bah.

Me : Apa? Bisnes?Bikin rumah?

Staff : Nda la, bapa saya sakit, tidak boleh jalan, ada masalah jantung. Jadi tiap bulan saya mau bawa dia pi klinik.

Me : Siapa tinggal sama dia?

Staff : Mama saya. Tapi banyak adik-adik saya masih kecil, belum habis tadika.

Me : Berapa kamu adik beradik?

Staff : 9 orang. Saya numbur 4.

** panjang lagi sia interview, dan last-last.

Staff : Diarang semua tinggal di kawasan sana2 juga , tapi tida pernah pigi tingu bapa saya.


**

I guess taking care of aging parents is one of life's toughest responsibilities. But to think of me-self one day become the aging parents, ....hrmm







Friday, September 6, 2013

Our Fun Korean Class 2013

It has been 4 months since i left this class and i miss it so much.















Wednesday, September 4, 2013

Friday, August 23, 2013

Routine - Cooking

Ya... i think i've been watching food channel too much. and fall in love with AFC Best Wan recipe.




While preparing the food
Hayden :  Mama, mama masak apa?
Mama : Masak ayam masak merah, macam Chef Wan punya di AFC. (kirayou la bah kunun)
Hayden : Ooo.. di kantin Den pun ada jual bah..
Mama : tia sedap tu kan.. (hehe)
Hayden : Sedap bah.. (alamak)

Ok masak kasi sadap-sadap la. & follow butul2 the instruction. trus...
tadaaaa!


ok ok, i took this photo using hp only, too hungry gia...
But anyway, lot of things to prepare, but it worth.

Mama : Den, sedap ka dari kantin Den?
Hayden: Sedap... yang di kantin sedap juga tapi punya lain rasa dan pedas.

hmmm..





Tuesday, August 13, 2013

Good Luck me.

Microstock Phototography newbie. 
I have no idea about this. just wait and see if i can make money out of it.






Monday, August 5, 2013

Janji Ditepati

*continuation from previous post

So, last Saturday i successfully bake this.



Children are smart. They have a good memory as regards to promises you make to them and it is better not to promise anything at all if you cannot keep that promise. Making promises is something we adult to consider and of course  I want my child to keep his word too.



But, if you look closely my conversation with Hayden, i think i didn't make any promise. I just "thinking of ..doing it"  :P   (* haha mana mau akun)




*can't wait for raya seeing this rainbow cake.





Saturday, August 3, 2013

vs Hayden

While watching Masterchef Australia (cake episode) last night.


Mama : hmmm.. bagus mama buat rainbow cake bisuk kan Den...
Hayden : Selalu pun mama cakap. Nanti bisuk mama hangat-hangat tai ayam saja tu...
Mama : *buat muka poyo*

Background : Hansel berabis tahan ketawa.


ni kali la kau sana rainbow cake!

Thursday, July 25, 2013

Today's date, 15 yrs ago.


“What’s for dinner is the only question many husbands ask their wives, and the only one to which they care about the answer.”

hohoho



this is the glass we use 15 yrs ago on our wedding day . *cheers*


 love you dal, forever and ever and ever and ever  XXX





*pok ma, mana tau got gift hehe



updated:



we were here at Stella Maris Church tying the knot 15 yrs ago, 
and so ngam timing that i was here today for my evening class.  :)


Thursday, July 11, 2013

Travel with THE SHOPAHOLIC Ladies whom I Love the most!

It was a last minute plan. Everybody missed each other and needed a time to meet up. not the regular meet-up, something extraordinary for ladies and the best therapy ever, TRAVEL+SHOPPING!  Yehawww!!!




Okay, we decided to go Jakarta & Bandung this time.  We gather lots of info & a very helpful tips from other bloggers and of course with the helps from Indonesian friends too before this trip.

I do hope this post gives you idea especially for those Sabahan who wanted to do some shopping in Jakarta or Bandung. ;)

Bah, mari kita tingu gambar-gambar yang sempat dirakam. 

Day 1  KK-JKT


 Check in at AA counter ( ya, so that everyone can fly, me especially :P)If kamu ada Maybank a/c, buli kasi tau itu Maybank (activate)  sana ATM Maybank, kasi buka itu line 'cucuk dinding' untuk international bilang, supaya buli pi cucuk dinding di negara urang. (..kalau ada isi la.. hehe)



Dalam kapal, itu amoi2 cute akan kasi ini borang. Isi, jan kasi ilang tau. 
ARRIVAL AND DEPARTURE. Ingat, JANGAN KASI ILANG.




tidak sah kalau teda gambar gini dalam kapal sebelum kana anounce 'matikan alat eletronik..'. Itupun kalau on holiday in group, saya rasa untuk ambil mood, warming up. Tapi kan, kalau gambar yang saturang ja travel, aishh sandi juga moti..cuba ko pikirr...tapi buli try kalau mau. :D  *trus urang sablah ikut bagambar la kan..hoho


  

Sampai Jakarta malamm suda maa.. bukan pasal dia berjam-jam jam dalam kapal, tapi tikit kami petang, itulah sampai malam. 2 jam saja bah. Tapi sampai Jakarta tolak 1 jam.  oh lupa, pigi Jakarta ada direct flight tu dari KK. Tu gambar numbur 2 dalam shuttle bus, dari parking kapal pigi main building.




Suasana dalam airport. Tunggu luggage sambil update status fb konon. Ada juga wifi, tapi susah juga mau connect. Kalau sampin cari kadai yg jual simcard diarang di aiport, lagi mantap gitu. Supaya tida makan credit kalau roaming. Sim card dipanggil "KARTU PERDANA" . ;) 

Oleh kerana kami tida ikut tour, jadi kami naik teksi yang tunggu2 sana luar airport. jaga2 kana tipu ar, misti sampin kungfu, abis banyak tu urang mau panggil2 masuk teksi dia. (a.ka. pawong kalau panggilan sini inanam). Jadi mau kasi gambar dulu ni kerita mana tau kana tipu, tapi ok la juga. Nasib tida kana tipu. APV Van RP350,000 satu kerita untuk 6 urang, dari Airport-Amaris Mangga 2 hotel.

Kalau mau naik teksi, ikut 'Blue Bird', teksi warna biru.

 

Amaris Hotel. OK ni.




nahh mingkikiut gitew.. :P







Misti tingu TV -berita local, supaya buli tau 'whats going on" di negara diarang. Just in case mana tau ada emergency kan.. sepa tau. Palis palis.
left photo = kalau TV kita bilang 'mute' dia bilang DIAM kau. haha 
right photo =  interesting topic. saya gambar trus dia punya web. Tapi bulum pun tertingu...hmm

DAY 2 JAKARTA-BANDUNG
Okay 2nd Day



Awal pagi kami ikut shuttle bus dari Amaris Hotel pigi Bandung, tambang dia RP 55,000 mungkin tu untuk saturang. 

left photo=dakat suda tida muat pasal besar2 tu luggage kami.
right photo= on the way, cantik tu pemandangan kampung2, macam di Bali pula.




Grand Setiabudi Bandung. very comfortable. buli jalan kaki pigi Rumah Mode yang femos itu dan banyak juga  kadai-kadai lain la. Kalau malas mau jalan kaki, ikut tu 'Angkot' ala-ala mini bas gitu. pulusin saja tu tambang.






Nah ini ialah restaurant pertama yang si Pak Didi bawa kami. Pak Didi ialah seorang yang membawa kami keliling kota bandung dan Tangkuban Prahu. Dia yang drive. Sporting ni, senyummmm saja 24 jam. Ada numbur dia tmpt saya kalau mau.

Nama ni kadai makan, Restoran Sangkuriang . Sedappp (atau mungkin kami telampau kelaparan juga. )






Next destination, Togo Tiga, Kadai Jual jeans yang paing femos di Bandung. Asal tourist datang memang pi sini (ada kali perrsen tu guide kan?). Jadi tidak sah la kunun kalau tidak pigi. hehehe 
Jeans memang murah la. levis pun lebih kurang rm150 duit kita. Kalau mau bili banyak2, ingat2 la barapa luggage maximum kamu, kalau 15kg saja, siap la. Mahal bayar extra time check in di airport nanti. 

Dan lepas Toko Tiga, kami round abis itu Jalan Jenderal Sudirman.


 

trus palingggg siok ialah dinner, lapar dan penat suda, jadi si Pak Didi sekali lagi membawa kami ke satu restoran yang paling best iaitu SIMPANG RAYA (Masakan Padang)

Bulum sampat duduk lagi trus kana hidang nasi. dan disusuli dengan lauk pauk, sakai juga kami at first, bilang "eh kami bulum order lagi" trus Pak Didi bilang meman begini lai ni estyle dia.  haishh apa lagi, kami pun makan dengan lahapnya. hahaha

dan yang libihhh lagi siok, kiri kanan ni restoran,  banyak kadai tampat shopping2 lagi, dapatlah juga anugerah last customer sebelum tutup kadai.  hehe


nah inilah pendapatan diarang untuk hari pertama di Bandung..



DAY 3 - BANDUNG (TANGKUBAN PRAHU & SAMBUNG SHOPPING)

Tangkuban Prahu & Kawah Domas. Ada juga cerita/legend dia,buli baca di google.



 
  
 

buli minta urut kaki sana Kawah Domas. Jalan kaki dari atas Tangkuban Prahu.  Remember, somua ini ada cas nya ya. Tanya la apa2 sebelum minta. Kalau tia mau, tolak cara baik (pakai tai chi hehe)


Dari Tangkuban, truss sambung lagi sopping..

ni kali di Pasar Baru. Sampaiii la tutup kadai 6pm. Trus macet (trafficjam) dalam parking lot 1 jam. edeii


 
 

sunset time macet. 

Trus kan mimpaparu suda mau makan Nasi Padang yang trus kana surung saja. Tapi terlupa apa nama ni kadai.


 




 

truss balik hotel..

photo kiri = pendapatan hari ke 3...
photo kanan= bayar bayar time. coz ada yg bayar on behalf dulu kan..


DAY 4 - BANDUNG FULL DAY SHOPPING


mula2 breakfast di restaurant hotel.. 


aiiyaa make me miss someone la..



We go Ciwalk, tapi bulum pun buka tu kadai2


pigi ATM dulu la ambi duit.. hehe


Breakfast 2nd round di Tree House. Sadap...

dan
begitulah selesanya restoran ini hingga dia tertidur :D





 

 

Shopping di Jalan Chihampelas, sebab di Ciwalk bulum buka.




 

 

 

 

 

kepanatan tahap dewa suda ni, minggambar sondiri suda :P

Yang siok kadai2 sini banyak tempat duduk/relax, ada yang ada cafe lagi...friendly, bahaya, buli terbili banyak2.


Sudah habis round Jalan Chihampelas..balik lagi pi round sana Ciwalk.


 

 

 

 

 

 

 




Lunch di The Kiosk, Ciwalk


begambar dengan purse besar di ciwalk jenama lijabet (ELIZABETH). 

trus balik hotel ikut angkot (pau satu kali supaya teda urang lain ikut)
balik hotel simpan barang saja..

trus sambung lagi jalan di Jalan Setiabudi, yang ada Rumah Mode  (masa itu emas diabilang)

  

 

OOo  tia buli gambar di dalam.. and this place remind me of Bali home
decor and landscape.









terjumpalah rainbow cake...bakery yg ada di Rumah Mode... macam femos pula ni di sana


pikirrr abis suda? o  tidak...  sambung lagi sampai malam.. never give up , bilang urang putih hahaha



..trus masuk supermarket tingu2 barang . .










1st pic = Trus dinner di restoran tia tau apa tu.. tapi macam ada kelas gitu..
2ndpic = Khidmat urut di pigi bilik..dan mereka pun minta urut la..


DAY 5 BANDUNG-JAKARTA  


 


 

Breakfast at Hotel, then continue with charter bus to Jakarta, 17 seaters. saturang dua bangku pun masih ada libi. Next destination Amaris Hotel, Thamrin City.

Bah..lapas check-in trus continue lagi

ini di Thamrin City, ini tempat 'A-Must' visit. Especially itu pusat batik nusantara.




Then kami pigi Tanah Abang juga. Gambar tida banyak, sebab tempat too crowded. Susah mau kurik2 kamira.




Di Tanah Abang




then back to Thamrin City. Sunset on the way..

Ngam ngam ada art exhibition di sana Thamrin, nda sempat sia round somua. penat.

dine here. Shopping for the day, end.


DAY 6 - JAKARTA (from Amaris Thamrin to Amaris Mangga 2 -near airpot)


before we left Thamrin, kasi round abis dulu ni batik. Interesting oo.. 
susah mau menggambarkan itu suasana.

and ah.. jangan lupa bili corset. Mula2 dalam fikiran sia 'buat apa la tu?' Ini time sia baca blog urang.  Rupanya berguna juga ini barang. Trus saya kasi tau kamu juga. Kamu bili disini. murah. kasi shape2 body. kurus gumuk semua ada size. 
Dan kalau mau bili,  bili colour black and white. 

Then we left Thamrin, pindah pi Mangga 2.

Jalan2 di Mangga 2 Square sampaiii malam. Teda gambar.

DAY 6 JAKARTA  (Mangga 2 Square, WCT, ICT)

Today mission, pigi shopping mall yang paling femos. Kami pikir di sebelah building saja, tau-tau punya men jauh jalan kaki.

Mula2 breakfast di Amaris





 pakai mask, byk asap kerita

 masih tutup kadai.. rupanya memang tutup. oo
 ini tempat baru ngam.


Lunch disini. ermm bulila.. kalau lapar


ada tempat makan in between itu jual baju baju.. 
(lapas makan kalau teda tisu, trus lap di baju2 :P)

sampat juga la cuci rambut..

eh jumpa si Cinta, mula-mula terjumpa di dalam teksi.

hehehe pekerja salon bah tu, macam muka dia ni.. Angie nama dia.
Kalau kamu pi sana, cari Christopher Salon, 2nd or 3rd floor kali tu hehe 


nah meriah gitu..


heee

DAY 7 JAKARTA - KK

Final breakfast in Jakarta (tapi sambung lain kali hehe)

Last minute kasi abis duit rp di Mangga Dua Square.. sia suka tu gambar model sebelah sia.
*men pindik sia..

Check in
*awal2 pigi airport, kalau macet, berjam-jam di jaraya.

Aiport tax RP150,000 


* Luggagge weight. Look ahead so you do not get stuck with extra, unwanted fees.
yang benar dehh!!


Sampai KK. *tunggu luggage.



You will see all these sign in kadai-kadai

* OBRAL = Sale
* GRATIS = free
* GROSIR = wholesale
*"Belanja bu" = dia suruh kau bili barang yg dia jual 

*BANDARA - means airport.

My best buy? rambut palsu.  :))
My 'i can't believe i bought this' stuff = mini pumpkin

P/S Pasar Baru & Thamrin city=osem. ;)




To my friends Kania, Cecep & Yohana and beloved Maria.

Thank you so much for your time.