Tuesday, February 21, 2017

Useful Kadazan Language

Basic Kadazan language

Hello   = Kopivosian


Thank you = Kotohuadan 
 
You're welcome = Miagal nopo (reply to thank you)
 


 Good morning = Kopivosian do dongosuvab

Good Afternoon = Kopivosian do doungadau

Good evening = Kopivosian minsosodopon

Good night = Kopivosian do dongotuvong


Good-bye = Tumodoo no

Sorry = siou noh





Kadazan Costume

Tuesday, February 14, 2017

Ulat Bulu & Chocolate Chips - Recipe


I am about to share perhaps the easiest and  most soft  recipe I have ever tried. I may not be a perfectionist, but I have been trying this recipe for years now after adjusting here and there.

The second recipe is Chocolate Chips, Hayden wants to bake it one day and I guess he confuse with my hand writing in the recipe book and mixed up with other cookies recipe.  However, it turns to a delicious and super soft cookies.


Biskut Ulat Bulu

Chocolate Chips Cookies




1. DATES COOKIES (or  BISKUT ULAT BULU)

INGREDIENTS:
250gm butter softened
2 egg yolk
Green color (optional)
300gm all purpose flour
100gm corn flour
Castor sugar or icing sugar (for dusting the cookies after baking)

DIRECTIONS:
Preheat oven to 150 degree
In a large bowl, beat butter & sugar until fluffy. Add egg yolk and green color, beat until well blended.
Sift flour, add to butter mixture. Mix the flour using hand until it became dough.
Shape the cookies and add dates (kurma)
Place cookies in a greased baking sheet.
Bake 30-40 min. or until the botoom of the cookies are lightly brown.
When it cool, coat with castor sugar (or icing sugar)


2. Chocolate chips cookies

INGREDIENTS:

125gm butter
200gm ghee
50gm sugar
300gm all purpose flour
200gm tapioca flour
Chocolate chips

DIRECTIONS:

Preheat oven to 150degree
In a large bowl, beat butter, ghee & sugar until well blended.
Sift flour, add to butter mixture. Mix the flour using hand until it became dough.
Round shape cookies for 20gm each, put in baking sheet and flattened using fork.
Add chocolate chips. (or you can also add in cookies during making the dough.)
*or you can get creative by coat it with cereal or almond flakes.  

Bake 30-40 min. or until the bottom of the cookies are lightly brown.


HAPPY BAKING  AND HAPPY VALENTINE'S DAY !! ;)




Let me know the result ya ;)



Sunday, February 12, 2017

Celebrating friendship and our childhood memories- trekking to Mt Melangkap

Friendship remain and never can end. yup. that is why i say yes when one of the **Binulangs forwarded us the itinerary to hike Mt Melangkap. It has been a long overdue for our coffee session, i guess this is the right moment for us to get together. And we did it.

Thank you Sabah Education Outdoor Team for giving us the last three slots for this trip; to Melangkap Nabalu Rafflesia's team, guide and new friends we met. and thank you binulangs.


now lets proceed with the photos..

11 February 2017 (Day Trip)


Its a beautiful day with a wonderful view 

*ini view along the way (road) to MNR. yang trail rafflesia lain lagi sungai

6:54 am,  4 of us, part of 59 participants to hike Mt Melangkap. wefie itu harus bila view-nya awesome.

7:05 am,   at meeting point - Melangkap Nabalu Rafflesia Hall


Registration


Sukud for sale RM1

Briefing session - ya dingar bagus2 ini penting



7:48am , Group Photo session



7:55am , mula bergerak dengan kereta pacuan 4 roda yang disediakan oleh MNR



Thank you monopod!


on the way, gravel road



8:23am  -Arrived at Ulu Pantaran, starting point

oo sorry saya pigi enter frame skijap, dorang test banner bah. sorou poh yang partama pigi gambar hehehe



Lepas tu geng lain join lah, dan lepas tu group photo trus tanggalam tidak nampak. hahaha!




wefie lagi! seronoknyerr !


I'm not a hiker. so saya tiada lah baju satria baja hitam. Ini ialah kasut jogging, seluar jogging. baju sponsor, tupi dan baju uniform saya di kebun dan selipar jipun nokokot tasu sampapas.  sebab last minit kurik almari ini saja saya jumpa. Nanti lah hiking seterusnya (supan) saya dress macam kate middleton. hohoho

thank you binulang tulung ambil ni gambar paling  cute. posing macam askar British bah saya rasa. muahaha



tunggu balik baru randam lah


8:31 Mula jalan dari Pantaran Point


nahhh ambik kau awal2 masuk sungai  :D :D


8:44am takkan serius...


8:51am -countless river crossing



9:04 am arrived at Dolupid Point. naikkkkkk trus.. nah ambik kau. kapus2 dia naik bukit hahaha!


9:19am arrive at Kuminilong Point 2  *jantung berdegup kencang* hahah

Rare view disini, tapi perjalanan tetap diteruskan sebab takut uncit huahua


9:28am ,sampai rafflesia area

mesti gambar2, untuk bukti. o yeah


picture says a thousand words. ngehehe
jan kau serius bah guide..

naik dan terus naik. somok no tawan kangku diau
disini saya sama binulang sempat joke sama ni dua sumandak. Dia overtake kami dan bilang mau sampai suda, sekali naikkkk lagi macam tidak sampai2. Tu awan pun macam buli pigang suda. Trus kami cakap lah, kalau bulum juga sampai awas kamu sana kami tumbuk ah...hahahah sorry mandak. kami main2 ja. bukan juga kami kuat bah. hahha


10:35am ,  nahh sampai atas. Tapi gunung kinabalu suda kena tutup awan. baiklah, continue lagi jalan



dalam hutan jumpa ini. time kici ini lah kami punya toys. mengimbas memory la bah konon. 

11:28am , Di dalam hutan belantara

Guide : aduiii capat la kamurang!
hahah nda bah, bukan begitu dia cakap. Bagus sekali dia. Dia kasi chan rehat. Saya salute sama dia, nga, noliwan ku ngaran. Tobpinai, kotoluadan au gigina. Kalau kau baca ni blog, kau perkenalkan diri sekali lagi ah hehe

12:10pm,  
Last2 kami jadi geng sama ni dua sumandak baju purple. Angie & Amy. Sorry ah kami banyak cerita2 dan katawa2 sepanjang perjalanan, sebab along the way, the rainforest remind us to our childhood memories. macam tidak rasa penat pula. extreme hike pun feel santai ja...  


ni tempat memang taman bunga Rafflesia. banyak betul.. ini bud, dalam dua minggu mungkin kembang la. bilang guide


12:46pm, lucky jumpa yang baru mau mekarrr

1:10pm pucat suda si kawan. all the way down. Tapi buli posing lagi.


1:36pm. yes! yes! sampai sungai


bah, jadi photo dululah sebab moment gumbira

om takano dagai. main kau! linopot... tuhau, ikan masin, lada putih, ikan bilis, bosou dan lain2. Makan di siring sungai pula tu. taapun la kamu


2:18pm. perjuangan belum selesai. sambung lagi jalan. and this time leeeebih banyak river crossing.
Kami salute sama ni ni group punya teamwork. Thank you very much sebab tulung kasi seberang sungai. Suda lah hensom hensom, macho macho lagi tu. ;)  It looks shallow but the current is actually very strong.



3:11pm, Finallyyyy sampai Pantaran point. trus kami berendam macam badak sumbu. paling siok di duniya tu feeling. Air yang jernih, bersih, sejuk, pemandangan luar biasa, angin siberia sepoi sepoi bahasa, kena lagi memory membesar kami suka pigi main air sana papas.  aiseymen, seronoknyer!

kami, masih kami kicil dan kiut. sampai sekarang pun masih lagi lah kiut bhahaha!! masuk bakul angkat sendiri la kawan. 




4:10pm, Selepas puas berendam, balik lah kami ikut MNR punya 4w

Mengumumkan ketibaaan.. aiseymen. betrip yb jap. hehe
Disambut oleh paluan gong


dapat sijil. thank you.

fulamakk tingu lah my dressing, ada kaki ka jadi hiker dengan beg nusantara? 
macam ayam penyet dibelah dua wakakaka
* pikinding kinding beg tagayo hahahah






sorry no audio



if you interested to hike Mt Melangkap, do visits their facebook page HERE


few tips from my two cents,
*pakai kasut selesa. yang buli masuk air dan naik bukit. paling ngam didas kampung. tapi kalau buli test pakai dulu kasi biasa baru pakai pigi sini.
*bring enough drink water kalau naik bukit. kalau sampai di bawah ni air sungai pun buli minum juga
*Bring snack untuk energy
*tapau lunch. cukuplah asal ada makanan, bukan babo satu buffet
*Safety first. kalau jalan, jalan in group, sebab banyak trail dan bikin confuse juga kalau tidak biasa. atau tidak alert.
*ambil gambar banyak2 hehe
*line phone sekejap ade sekejap takde, di atas bukit saja ada line.
*kalau mau gambar sama rafflesia, hati2, sebab around tu bunga banyak bud. dan jangan sentuh . nanti tu bunga dapat sentuhan kecundang. heee



Thank you once again to EDU Outdoor team and MNR team!


footnote
**we called each other binulang for some reason since we were in primary school. Binulang means leather btw.