Tuesday, April 25, 2017

Hangin' out at D'Place Kinabalu












































































































https://www.shutterstock.com/g/Dolly+MJ

with  Shella. Thank you for the treat tho' we are the one brings you here. 

I just love her story, a truly inspired Kadazan lady works for the aboriginal community in Noonkanbah, Western Australia.  Maybe she should write a book! kan kan kan... ;)

All the best to you Shella, and thanks for your time. Really appreciate. till we met again. *hugs*

Monday, April 10, 2017

Bengkel Pengadilan dan Persediaan (Solekan dan Dandanan) Unduk Ngadau 2017



Anjuran AJK Unduk Ngadau Peringkat Negeri 2017

Terlebih dahulu saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan setinggi-tinggi tahniah kepada kepada AJK Unduk Ngadaiu peringkat Negeri kerana berjaya menganjurkan bengkel ini buat pertama kalinya. (dan terima kasih atas jemputan ya ;)  Saya berharap agar bengkel sebegini akan diteruskan dimasa akan datang kerana banyak perkara yang dapat kami dipelajari serta dikongsi sepanjang bengkel ini, Syabas!

aiseymen, sungguh formal ucapan pembukaan ku kali ini.. ber-trip yb pula hehe 


Objektif Bengkel:-

  • Mendalami pengetahuan mengenai tradisi dan budaya kaum KadazanDusun
  • Mengetahui cara yang betul mengadili dan memberi pemarkahan Pertandingan Unduk Ngadau
  • Mempelajari cara persolekan dan dandanan Unduk Ngadau
  • Mempelajari dan mengetahui sejarah, evolusi, dan keaslian pakaian tradisi yang dipakai oleh Unduk Ngadau
  • Mempelajari cara pengucapan awam (public speaking) dan penyediaan soal-jawab untuk pertandingan Unduk Ngadau yang efektif
  • Berkenalan, berinteraksi dan bertukar pendapat dengan perserta bengkel dari seluruh Sabah




Okay jangan kasi berat otak, mari kita scroll, apa kata gambar semasa bengkel, 
*dari katikan phone saja. 


 Jam 7:11 am : saya suda tercegat depan ni bangunan. 

Bengkel mula jam 8. Jadi, mesti mau respect tu masa. 


  awal juga ni kerbau cari makan.. hehe


 aiseymen. yang partama sampai.

 7:50 am mau penuh suda ni room

 disediakan breakfast . sedappppp ni makanan dia.



 Makan express.


breakfast



Emcee for the day Ms Flavian Majail


 Ucapan Alu-aluan oleh Pengerusi UNK Peringkat Negeri Zandi Joanna Kitingan



Pembentangan Kebudayaan Kadazan Dusun - Dr Benedict Topin. Tapi dia tidak datang atas sebab kesihatan, jadi Zandi Joanna yang menyampaikan ini pembentangan

  
Interesting topic, macam belajar jadi Ketua Kampung lah ni.. hehe


 Next, UN judging criteria and scoring by Zandi Sairah Indan



Topics cover
..dan ada juga comparison judging other beauty contest sama UN contest.

   contoh


 Pembentangan Penampilan, solekan & dandanan rambut untuk peserta UN,
oleh En. Martin Buguk
betul dia bilang, mau ikut ini perlu ada kesabaran,  mesti mau sacrifice, berjam-jam la kau kena atur rambut /mekap/pakaian ..

Sanggul harus sederhana dan tujuan bikin sanggul untuk kasi ngam tu penampilan, bukan untuk kasi tambah tinggi atau siapa lebih hebat tu sanggulan, jadi janganlah pandai2 cipta rambut ala2 gong no 6 atau sarang tebuan ya, tiada markah nanti.

gitu juga segala mekap, jangan jadi tepuk gomak. harus nampak sweet dan asli , jangan juga pakai bulu mata ostrich. huahuahua 
segala tapuk-tapukan atau palsu palsuan tetap kana nampak juga 

 Sessi demo 
 Model dia si Sherrylyn - Unduk Ngadau Putatan 2015






nahh begini, back to basic, simple dan anggun

 

Kami yang anggun itu...chiachiachia
*masuk bakul la bai tu :D :D



12:30 Lunch

Sedap betul makanan dia ni. Lupa tanya siapa caterer dia



lepas lunch, buka siat, trus begambar-gambar selagi bulum mula  
with my cousin

  amoi yang duduk sebelah kiri saya, Teresa , all the way from Nabawan


With Dr Mary Gambidau and my sister Angie

The committee


Acara berkenal-kenalan



Pembentangan  Pengucapan Awam & Cara menguasai Sesi Soal-Jawab oleh 
En. Richard Gontusan

Final session, Sejarah dan evolusi Pakaian Tradisi Kadazan Dusun




petikan dari The North Borneo Herald 1 October 1886
Wanita Kadazan Dusun bukan calang2 ni. Independent, banyak pengaruh dan power


Slide show on basic traditional attire. 
jangan dikasi bling2 terlebih bakilat tu baju nanti judge silau mata ..hehehe nda bah, 
back to basic gia kan..

Last sekali ucapan dari Datuk Ir John Anthony, Setiausaha Agung KDCA

penyampaian saguhati kepada speaker


ini somboi duduk sebelah kanan saya, 
Dr Francis. :)  
ngam ni cerita kami, lain kali mau duduk kedai kopi baru panjang sikit cerita kan kan kan..hehe

Penyerahan sijil kepada para peserta




sempat bergambar sama ni ex unduk. maintain cantik ;)


Minum petang sebelum pulang. aii kangku diau masih saya mau puji kesedapan ni kuih2.. hehe

 sambil minum petang, begambar dulu untuk kenangan


AJK Penganjur

with Zandi Joanna Kitingan. Santik baju dia , ngam sama orangnya 
dan ada juga kena display collection baju2  

sama si Martin Buguk. Legend dia ni kalau bab2 mekap. 33 years of experience. Sangat friendly dan tidak luki ilmu  


AJK ada sijil juga




4:30pm  - group photo, 70 participants dari seluruh Sabah. Berbilang bagai profession tapi yang pastinya semua mau menimba ilmu.

Photo credit to organizer punya photographer





http://www.shutterstock.com/g/Dolly+MJ
5:00pm tibalah masa untuk pulang.

...rajin betul ni kerbau cari makan, dari pagi sampailah ke petang. hehe





Begitulah sikit-sikit yang saya boleh share pasal ini bengkel, Dan sesungguhnya pengalaman ini amat berharga untuk saya. Sekian.


#Because Knowledge is Power