Thursday, March 23, 2017

Hiking Gangar Kibambangan, 13 KM 19 March 2017

Saya bukan kaki hiking. Tapi mau mau suda la..hehe.  dan kalau ada geng, siok juga bah pigi hiking untuk melepaskan peluh, cerita ceritu, dan kekadang tu boleh juga melepaskan geram. aiseymen. bah ni kali pigi Gangar Kibambangan trail Penampang. Boleh check di Fb page dorang lah kalau interested.

Tq Adi EDU Team sebab invite kami lagi. walaupun kami selalu uncit. haha 





6:17am - Meet-up at Shell station Penampang Jalan Tambunan

"apa kau lagu?"

6:47 - Starting point, Dewan Kampung Kibambangan

gambar gambar dulu


Satu kemestian -REGISTER!



cantik ni tempat, sejuk2


Selfie dulu la sebelum bergerak


 Exercise & warming up dulu. maklumlah baru bangun samua :D :D


  Group photo itu harus


    7:41 bermula lah perjalanan

   Harus sentiasa senyum, Camera ada dimana-mana .. ;)

 Oooo.. kampung si Langkawit pula ni.. ada kedai runcit dia


Buli picnic sini kalau mau. Kalau tidak silap entrance fee RM 3. Boleh check fb page dorang

7: 51 , limpas first jambatan gantung



merentasi kebun2

merentasi kebun kebun

cari line ..skejap ade, skejap takde

selfie itu harus. dan yang lain harus yakin sajalah masuk framing :D :D


8:13 am perjalanan dalam hutan belantara suda bermula

banyak dukaruk. gambar blur sebab mau cepat

Balik2 limpas sungai


huge tree!

8:19 am


8:39am  


9:51 am terkeluar dari hutan belantara. 
dalam hutan tiada gambar sebab terkapus-kapus cari napas. extreme kangku diau :D :D


10:09am  perjalanan dalam hutan naik bukit yang extreme terjawab bila sampai sini. cantikkk ja tu pemandangan. Salute sama tu guide, berat betul beg dia. ...dan perjalanan tetap diteruskan. 



breathtaking view


penat berabis hehe steady kau!



growing..

10:43am  sampai di peak Buddu


  Guide kami dan seperti biasa noliwan ku ngaran





smart kan kasut saya. hohoho
 adidas kampung + football stockin (sawo punya)
kasut paling ngam untuk hiking extreme yang keluar masuk air pun tahan tukul.



kami 3 orang





11:37am 


11:40am di dalam hutan belantara naik tali 90degree


banyak guna tali ni trail.



lepas ni santai ja perjalanan tidak berapa kapus-kapus


oo.. baru saya tau ni pula pokok penuh 'T', itu guide bilang. siapa yang biasa masuk hutan tau la apa tu 'T' sejenis kutu daun yg gatal+sakit dan susah mau bayangkan. pandai manari tetiba :D :D




  12:57 pm sampai di bawah stesen sungai tempat berhenti makan dulu




om takano dagai .. express punya ni. tq ron itu lauk kau sadap.


boleh mandi manda juga


1:19pm selepas kenyang, sambung balik jalan


rupanya ni guide bawa beg besar ada ga, kili masak air & maggie cup. Patutlah basar bag


pungut sampah sebelum balik

Perjalanan balik diteruskan merentasi bambu bambu dan sungai2

1:30pm




1:35pm





1:37pm melimpasi kawasan gogosing , tida tau kena tanam ka apa, tapi macam kebun gogosing ja..



balikkkkk balik limpas sungai. ngam juga tu kasut didas kampung


limpas "tu..du..du..du..du..du.." Xfiles mujik bah  hahahaha

1:54pm Limpas kabun gatah

 kagataan


geng lompungon kopim, tambah 1. Tapi time kami kicil dia jarang ikut sebab tidak pas kali bunyi kungkuak hahahaha


steady kau ron. Paling banyak dia babo makanan (Y)

2:24pm mau sampai suda



sempat lagi bagambar


   2:30pm macam scene Lord of The Ring..
pigang tungkat  hehehe


 Register selamat sampai. 
  3:12pm  On the way pulang, paling manang punya makanan. singgah ABC sana Bukit Padang.
http://www.shutterstock.com/g/Dolly+MJ

sampai rumah. terlupa pula ni Ayam Penyet. Boleh order tapi sampai starting point baru ada lah. Sedap ni ayam penyet.




Okay, dan tips-tips nya ialah :

*Bawa air minum banyak, tapi ada tempat (air sungai) buli refil juga
* Adidas kampung paling ngam pakai
*Bawa coklet bungkusan kecil (cloud 9 nougget paling ngam sia rasa)
*spray untuk krem musscle (kalau teda eksesais)
*seperti biasa ambil gambar lah ;)
*kalau rasa ada masalah penghadaman, bawa sarung untuk melepas di hutan. hahah