Friday, July 31, 2015

Roti Jala suka hati


first atempt . hahah dekat suda saya give up.





Roti Jala Resepi (Apa-apa kuah pun ok ni, macam roti canai)

150 ml susu
150 ml air
1 biji telur
garan sikit
serbuk kunyit sikit
3 sudu butter
200 gm tepung (depends sama kepekatan dia, kalau cair tambah lagi)

Cara-cara: mix semua. saring, then guna acuan goreng di non-stick pan. Atau kalau saya yang teda acuan, guna mineral botol kicil kasi lubang di tengah tengah tutup dia. terus picit di kuali macam picit sos burger. hehe

next. Sos Durian,

Susu + brown sugar + gula biasa+tepung jagung (untuk kasi pekat) + daun pandan + durian kasi didih di api sampai pekat. itu jer.



Selamat mencoba




   




Thursday, July 30, 2015

Nasi Kerabu

Hansel : Cikgu cakap nanti masa open house di rumah dia, dia mau masak Nasi Kerabu. Apa tu Nasi Kerabu mama?

Mama : Nasi Kerabu yang warna biru tu.
Hansel: Macam mana punya?
Mama :  Sama macam Nasi Kekamis.
Hansel : Apa Nasi Kekamis?
Mama : Sama macam Nasi Kejumaat. hehehehe
Hansel : Cheh.







Tuesday, July 28, 2015

Testing new site

someone introduce a new site called Picfair. Selling photo online where the photographer can upload,  sell and set their own price and keep the copyright. Sounds interesting. I've upload a few yesterday and who knows i can make money out of it. ;)  #fasten your seat belt and be creative people!

*pure Sabahan profile pic. hehe

Monday, July 27, 2015

Linopot Sada om Kinotuan (botok-Botok Johor) versi Sabah

Linopot Sada- nama dia kalau suda sampai dapur saya la. hehe sebenarnya ni recipe nama dia Botok-Botok Johor. Nampak macam senang mau buat. tapi... test baru tau la kan.

Ni pagi, saya trim semua herbs yang saya tanam. Sebab, hari-hari baking. Jadi tiada masa mau tingu-tingu. Sayang mau buang, jadi saya teringat lah itu satu food yang kena beli di bazar Ramadan Wangsa Maju (KL) last month. Terus bikin keluar bihis. So saya google recipe dia. Dan beginilah kejadiannya..

Ikan Tuna /langkunis (apa-apa ikan pun ok ni)

Bahan A (Rempah)
2 Ulas bawang merah (tumbuk) 
4 ulas bawang putih (tumbuk) 
2" halia muda (tumbuk) 
1 sudu teh Jintan Manis 
1 sudu teh Jintan putih
1 sudu teh ketumbar 
2 biji buah keras 
½ cwn asam jawa 
1 sudu Kerisik
1 sudu bsr lada kisar 
p/s rempah boleh diganti dgn rempah kari ikan. 
Santan (kalau mau)
Udang kering (ditumbuk)
daun limau purut - hiris
daun kunyit-hiris

Tumis sampai kering.

Bahan B - Sayur sayuran (campur saja apa2 sayur kampung) 

Bungkus semua bahan sama daun pisang (macam dalam gambar) lepas tu steam.




Serai, sweet basil, oregano, ulam raja, kesum, daun kunyit


Ulam raja, kangkung, pucuk ubi manis, daun betik, pucuk ubi, sweet basil, kesum, gondula (entah apa nama dia in Malay ni)








kasi umph sikit








Monday, July 20, 2015

Misteri naik Gunung Kinabalu

Pengalaman paling misteri yang pernah saya rasa masa naik Gunung Kinabalu.

Okay, ini pengalaman saya, naik (daki) gunung Kinabalu.

Sebenarnya, secara peribadi, setiap kali naik gunung, memamg ada saja kenangan. Manis pahit, asam masin. Kalau kau tidak pernak naik, trus ngam2 terjoin group yang sedang cerita pasal gunung. Kau bikin kupi lah sedia, lama tu cerita dorang. hehe

Tapi ini kali saya mau kasi kongsi satu pengalaman *lagu sentimental* yang ..tidak tau apa la punya rasa ni masin atau pahit manis, tapi yang pastinya pengalaman ini mendewasakan saya, terutama dari segi spiritual (aiseymen.macam bunyi yang serius)- dan rasa macam 'terhantuk' kepala saya (macam perasaan insaf gitu la aiseymen lagi.). 

Kejadian ini berlaku pada tahun 90an, saya tidak ingat pula yang ke berapa kali naik gunung masa tu. Sebab ada satu abang yang suka organise trip jalan-jalan (dan telampau selalu ni). Al maklumlah bujangan. Jadi mama saya masa tu kasi benar saya ikut, pasal untuk jadi spy kan. Abang saya ni kira taiko la kunun, bukan taiko 'ranga-ranga' yang jenis negatif, kalau itu, lama suda putus telinga dia mama saya tarik. Dia ni ala-ala travel agent/tourist guide keluarga la ba kunun tu. Tapi yang geng-geng join ini trip ialah dari family, cousin, atau kawan satu kampung biasanya (sebab sinang mau pungut duit).   

Ok diteruskan cerita, kalau kami mau naik gunung, bukan alang-alang (konon), 4 hari 3 malam, chewah. Time tu memang siok lah, abis harga bayar hostel cuma RM10 kali tu saturang. Campur semua mungkin less than RM100. Tapi makan/masak sendiri dan angkat sendiri juga pigi sana Gunting Lagadan. O yeah. dan sampah bawa turun juga okay. O yeah sekali lagi.


Kalau tidak silap, group kami semua ada 16 orang. 6 perempuan, Sebelum hari mendaki, malam pertama kami tidur di National Park (dulu masih manage by Sabah Park) hostel yang besar tu. Lupa pula saya nama dia. yang dibawah tu. Cerita pertama (yang saya ingat lah), salah satu orang dari kami ada ternampak satu orang perempuan (yang disangka dari group kami) sedang duduk2 di luar balcony, membelakang, macam sedih2 merajuk punya style. Dia ingat member kami sebab panjang rambut dan cun2 badan dia. Sekalinya dia masuk bilik, aikk ada pula dia dalam bilik (iya masa tu satu bilik lebih 12 orang, girl boy campur saja-memang semua good attitude, no worries punya.) Lepas tu banyak lagi cerita lain, conteng chimney pun ada. haha nakal. Next day masa saya naik pi Laban Rata limpas batu besar (Paka Cave) rasa semacam saja. Dan masa saya naik pigi puncak, saya balik-balik dengar ada orang panggil saya dari belakang -suara sayup2 ( oo lupa kasi tau, saya memang selalu dijaga oleh guide, sebab selalu uncit) jadi saya kasi tau la tu guide pasal itu,  "jangan tingu blakang atau menyahut, jalan saja." begitu katanya.  Saya tidak banyak soal, sebab mama saya suda pesan balik2, jangan ini jangan itu, saya paham terus apa maksud guide. Habis cerita saya di puncak. Sebenarnya tidak sampai pun di 8km, 7.5km saja, sebab time saya naik, berturunan suda semua orang dari puncak, walaupun baru lepas sunrise (alasan la bah kunun).

Okay, yang cerita utama ini bah,
Pada malam ketiga kami di National Park. Kami stay lagi satu malam di Old Hostel *music x-file*.  Masa  ini, kami tinggal 12 orang, 4 orang sudah balik rumah. Siapa yang pernah tinggal di sana memang ada rasa lain sikit kali. Tu hostel cat gelap dan lokasi dia pun hutan tebal sikit. Ala-ala twilight movie gitu. Pandai meremang bulu roma tetiba. dan dengar cerita ada satu girl pernah gantung diri disini. erkk.

Lepas check-in, kami dapat bilik. Guess what? Jeng, jeng jeng. itu bilik yang kami dapat, itulah kunun bilik yang itu tu, bilik paling femos. Masa kami tau kami dapat tu bilik, kami tidak pun ada mentioned pasal tu girl. Masing-masing cuma takut dalam hati saja. Saya tidak pasti itu cerita benar atau rekaan, tapi sejak dari dulu memang kami sentiasa mau mengelak tinggal di Old Hostel. Tapi memandangkan tiada tempat, kami terima saja. itu bilik ngam2 12 katil kalau tidak silap. Diteruskan cerita.  Jadi masa masuk, ada satu member terus pilih katil yang paling dekat pintu, terus dia bilang, "supaya saya duluan kena tegur". Sebenarnya ada member boys bilang kau di dalam sikit. Tapi dia mau juga berkeras mau tidur sana. Adab tidur pun kami selalu arrange, boy mesti dekat pintu, cara tidur mesti kepala bertemu atau kaki bertemu, kepala jangan ngam2 di pintu.  (hopefully kamu faham maksud saya,) macam orang tua selalu arrange tidur kalau di sulap bah. terbawa-bawa la ni culture sampai basar.

Okay diteruskan cerita,

Lepas dinner, yang member saturang tidur dekat pintu tu keluar sekejap, then kami suda di bilik bersedia untuk tidur, tapi masih lagi cerita. Yang boys ni pun satu, tiada cerita lain, misti cerita hantu. Katawa katawa sana, saya ngantuk suda tapi masih dengar cerita dorang. Tidak lama kemudian ni member kami masuk, terus dia tidur, kepala ngam2 di siring pintu (sebab bilik ngam2 size katil.) Sekali ngam2 jam 12 tengah malam, dia teriak "Mummyyyyyy!!!"  mula-mula kami ingat dia mengigau, Terus tetiba dia jadi sangat berpower, aksi flying kick versi baring, then dia bangun macam mau keluar, sambil teriak-teriak. All the boys pigang dia pun dia masih buli terlepas, tapi kami jaga pintu.  Adui na..  macam mana lagi kami tidak ter-panic kalau dia pandai panjat dinding mau keluar dari siling.  Terus ingat dia kena histeria. Benda yang paling kami takut. My brother suruh kami girl yang keluar. Takut terjangkit mungkin. (kan di sekolah selalu kena asing kalau budak kena histeria)

Abang saya pigi minta tolong staff Sabah Park yang kerja shif malam. Staff cakap, diarang tidak buli buat apa-apa. Paling-paling pun kami bawa pigi hospital Ranau, kasi injection saja tu. dia bilang.

Dalam pada itu, berkumpul suda orang di luar hostel dekat jalan raya. Main kau tu kalau suda teriak-teriak. Mungkin dorang pun tertanya-tanya apa ko bondo ni. Cuma dorang tidak berani masuk. Cuma tanya-tanya kenapa saja.

Kami yang sedang ketakutan di luar (living room yang ada chimney), tetiba, by God's grace, ada satu lady. maybe 40+ kali tu, stay di bilik sebelah. Dia tanya kami, kalau kami satu group sama yang di dalam bilik. Kami cakap ya. Terus dia minta izin masuk dalam bilik kami. Masa itu, member yang teriak-teriak tu sedang di pegang kuat oleh 6 boys , sebab dia telampau kuat. Ini nice lady say hello sama kami semua terus dia minta permission kalau dia boleh tolong. Kami angguk-angguk kapala ja, teda geleng lagi. Dia sentuh saja dahi dan kepala dia sambil mulut dia kumat-kamit, terus member kami tu diam. Macam kena lock bah aku bagi tau sama lu.  Tapi bila dia lapas tangan dia dari dahi, terus dia back to meronta-ronta sambil teriak.  Ai susah betul bah mau menggambarkan keadaan ketika itu.  Saat tu saya rasa tu lady ada power, yang pandai 'baca-baca',

  ...bersambung nanti la. saya sumarat ni. kalau mau tau cepat sambungan ni cerita, komen ja di bawah, supaya saya kasi abis ni cerita.

bah siaran bersambung..

Lepas itu dia cakap "this is strong". Terus dia panggil satu young boy (yang satu group sama dia). "Bring my Bible here". Young boy pun ikut, dia ambil Bible dari bilik sebelah dan kasi pigang member kami ni. Masa tu kan, kalau saya gambarkan keadaan, cam ni la kami semua, mulut ternganga yang paling nganga sekali. Macam wayang harry porter bah, yang scene lepas kana tunjuk kayu sakti trus tabuang. Tapi tidak pondo terpelanting la yang scene kami ni, cuma dia berhenti bergerak dan macam kena 'lock' la. hehe terlebih suda kalau palanting.


Masa tu jam menunjukkan lebih kurang 1:30-2 pagi kali tu. Trus lady ni cakap, "saya tidak boleh tolong kamu ni, kamu sendiri mau tolong dia." "haahhh???' lagi la ternganga mulut kami. Macam mana la kami mau tolong ni kami bilang dalam hati.  Mungkin dia tau kerisauan kami, Terus begini dia cakap, Dengan nada yang lembut dan halus manis. (ya betul-betul ni) "Dia kawan kamu, dan satu kumpulan dengan kamu. Dia perlu kekuatan kamu semua, Kawan kamu ni mungkin di alam lain dan mungkin banyak 'benda' yang tidak baik sedang ganggu dia dan tidak mau melepaskan dia. Jadi saya minta setiap kamu dalam kumpulan ni, walau apa juga kepercayaan kamu, kamu berdoa dengan sepenuh hati kamu untuk dia, cari kekuatan kamu dalam doa untuk melawan kuasa jahat yang sedang menggangu dia. Kamu tidak boleh kalah. Dan jangan menangis. Kamu berdiri di keliling dia." Suara dia betul betulll halus manis ni.  " Saya  keluar dulu, itu saja yang dapat saya tolong, dan ingat pesan saya". Kami angguk angguk saja. (Saya sambil lap air mata. :P) Lepas tu dia keluar, tutup pintu.

Masa tu member kami masih meronta-ronta, masih berteriak. Kami buat apa yang dia suruh, kami semua berdiri keliling (sisi) dia dan pray berabis. Amazing. Masa kami start pray,  dia berhenti, macam kena lock juga, Macam yang lady buat tu mula-mula. So kami continue lagi (terkejut juga nampak macam kami pun ada power gitu), bila part dia sudah berhenti (atau kurang bergerak), kami duduk la kunun di siring katil. Tapi dia pandai mengamuk balik bila kami berhenti. Kami berdiri lagi.. dan pray lagi. Nah, saya rasa inilah doa yang paling panjang dan paling terus terang  pernah saya buat. Bukan saya saturang saja bilang ah, semua dalam group ni pun bilang gitu. hehe.. Dan sampailah jam menunjukkan 4:00 pagi. Tetiba dia duduk dan muntah-muntah (yang muntah angin-teda isi). Lepas dia muntah tu, dia tidur balik. Kami pun pigi katil kami. Kami girl satu katil 3 orang. duduk sambil tidur. Yang lucu boy pun begitu. 3 orang satu katil yo. dengan badan yang tagap macho lagi tu. hehe

Jam 5:30 pagi kami bangun (yang member kami tu masih tidur) Terus kami 3 orang girl pigi washroom (sambil tidak melepaskan berpigang baju antara satu sama lain). Masa kami keluar, kawan saturang ni buka pintu, sekali buka pintu, member kami tu bah yang masuk, apa lagi kami berteriakan, mungkin sampai jipun suara kami tu. Dia tanya, " eh kenapa kamu ni?" kami terus berlarian masuk bilik. Sampai bilik, kawan kami yang lain semua kasi ketawa kami, "Dia ok suda tu"  ooo.. rupanya... hahaha

Selalunya trip kami, kami lambat-lambat pulang, lepas lunch baru check out. Tapi hari itu, kami check out awal sekali. Masa pulang packing barang masuk kereta, tejumpa la ini lady di luar, pun check out juga. Kami semua shake hand & say thank you sama dia. Tapi dengan tidak semena-mena, yang member kami satu bertanya? Kenapa saya perlu cakap thank you? Kami bilang, 'eh sek-hen ja la. sampai rumah baru kasi tau.' hehe kesian dia. Biru-biru lagi badan dia, macam bekas kena tumbuk.

Dan gitu la kesudahan cerita misteri itu. Sebenarnya banyak cerita dalam kejadian ni. Tapi Susah mau explain.  Pengalaman yang tidak pernah saya lupa sampai bila-bila.

By the way, lepas kejadian ini, ada lagi terjadi di trip kami seterusnya. Lain orang, lain tempat dan lain group. Tapi itu lain chapter la. Senang senang baru cerita.

Akhir kata, Never doubt the power of prayer.


p/s maaf ya, entry saya yang paling panjang dan in very Sabahan way.. XOXO



Antara yang witness tu kejadian. Kecuali yang brown singlet.







Helianthus or sunflowers

Sunflower brighten up my day.

*sunflower photo taken in Bali

Feel free to browse or download my photo HERE

Saturday, July 18, 2015

No. No Shopping This Time.

..the phrase that i think never exist to a woman when travelling. 

So, this is it. The shopaholic sisters that shop-till-last-penny.

KK-KL-Ho Chi Minh (Saigon)

19 June 2015 - Day 1



























































































































































































































































https://www.shutterstock.com/g/Dolly+MJ
Balik KK tingu ini. Kenangan musim budak..

"the hills are alive..with the sound of music...." gitu sambil kasi lapang tangan. hehe


Apa yang saya belajar.

1. Crossing road like a boss.
2. Awas tipatetipu 
3. history & Culture