Wednesday, September 25, 2013

Butterfly


How butterfly protect themselves from enemy?

Every night i have to monitor Hayden with his revisions. Then yesterday was his science topic on how animal protect themselves from enemies.

I was so sleepy and in the end of the reading, i randomly ask (because i saw butterfly pic in the book), how butterfly protect themselves from enemy? And he answered "butterfly has an eye-look-like spots that make enemy thinks its big eye of huge animals.

Me : Ye meh?
Hayden : Ya bah mama.
Me: OOOoo...ok. (but i still tidak puas hati with the answer bah)

the i google kan..


HERE the answer

butul juga oo...
http://www.zoomschool.com/subjects/butterfly/allabout/Defense.shtml


hahaha apa la punya chigu ganti ni..






Friday, September 20, 2013

I feel bad

I was 'lecturing'  one of our staff and i feel bad when it end.

Me : Kenapa bah kau ni tiap-tiap bulan ada saja kau tida datang? Tingu kau punya attendance, cuti  pun habis, sampai satu minggu gaji kau kena tolak. Sayang bai tu duit tu.

Staff : Saya ada hal bah di kampung.

Me : Bagus kau save itu duit yang kau tidak datang hantar pi kampung. Apa juga hal kau di kampung sampai satu minggu tidak datang bulan-bulan?

Staff : Adalah..

Me : Nanti kalau kau suda kawin, habis lah kau nanti, banyak mau pakai duit tau.  (because i heard his bakal FIL  ask them to get married before year end)

Staff : Susah bah saya ni, terpaksa bulan2 mau balik kampung.

Me : Kenapa?

Staff : Susah bah saya mau cakap.

Me : Kalau kau tidak kasi tau, macam mana saya mau faham kau. Kalau tempat lain lama suda kau kena goreng sotong ni.

Staff : Saya tolong bapa saya bah.

Me : Apa? Bisnes?Bikin rumah?

Staff : Nda la, bapa saya sakit, tidak boleh jalan, ada masalah jantung. Jadi tiap bulan saya mau bawa dia pi klinik.

Me : Siapa tinggal sama dia?

Staff : Mama saya. Tapi banyak adik-adik saya masih kecil, belum habis tadika.

Me : Berapa kamu adik beradik?

Staff : 9 orang. Saya numbur 4.

** panjang lagi sia interview, dan last-last.

Staff : Diarang semua tinggal di kawasan sana2 juga , tapi tida pernah pigi tingu bapa saya.


**

I guess taking care of aging parents is one of life's toughest responsibilities. But to think of me-self one day become the aging parents, ....hrmm







Friday, September 6, 2013

Our Fun Korean Class 2013

It has been 4 months since i left this class and i miss it so much.















Wednesday, September 4, 2013